HOME

RETO Clubritten op de GARMIN EDGE

Algemeen
Het rijden met een GPS in groepen vereist extra aandacht. Een Garmin EDGE is standaard geprogrammeerd om te navigeren. Als je solo rijdt kan je met je GPS een vooraf geplande route via geselecteerde punten navigeren. Het navigeren met een EDGE van een route en ook van een track is echter afhankelijk van de gebruikte kaart(versie) en de profiel- of routeringinstellingen op de GPS.
Daarom is deze methode minder geschikt als je met een groep een vooraf geplande tocht wil rijden. Niet iedereen gebruikt immers dezelfde kaart (versie) en/of instellingen/profielen. Daardoor verschillen de GPS navigatie aanwijzingen voor iedereen wat in een groep tot verwarring en gevaarlijke situaties kan leiden.

   Ook als je een track van internet gaat nafietsen raak je vaak van geplande route af. Als je deze exact wilt volgen, is het onderstaande van belang.

Het volgen van een track zonder navigatie heeft het voordeel dat dit onafhankelijk van kaart en GPS is. Iedereen in een groep krijgt in dat geval dezelfde informatie.
Voor de fitness toestellen (EDGE) kunnen hier nog vaste koerspunten aan toegevoegd worden, die waarschuwen/informeren over afslagen, gevaarlijke punten, koffieplaatsen, beklimmingen enz.
Daarom is voor de clubritten gekozen om die als track uit te voeren ZONDER navigatie. Voor de verschillende fitnesstoestellen wordt een uitleg gegeven hoe deze zo optimaal mogelijk in te stellen. Uiteraard is dit een advies.

Bestanden
De volgende bestanden zijn beschikbaar op de website:
        • GPX-bestand, met een track/spoor bedoeld voor de outdoortoestellen.
        • GDB-bestand, met een gefilterde track/spoor, met maximaal 500 trackpunten, bedoeld voor de oudere outdoortoestellen, die een beperkt aantal trackpunten aan kunnen.
        • TCX-bestand, met een track en koerspunten/aanwijzingen voor de fitness toestellen.
Deze bestanden zijn gecomprimeerd in een zip-bestand.
Het is de bedoeling dat het zip-bestand naar de computer gedownload wordt en het gewenste bestand "uitgepakt" wordt en in een folder op de PC opgeslagen wordt.
Voor de EDGE-bezitters zijn alleen de TCX-bestanden interessant.

De bestanden hebben typisch de volgende namen: Het TCX-(koers)bestand O_7-0 (Windrichting_RETONummer). De overeenkomstige GPX-track heet dan typisch: Oost 7-0 (of Oost 7-0_f in de gefilterde GDB-versie).

LET OP! Importeer deze TCX-bestanden (met koerspunten) nooit in het programma BaseCamp of MapSource. De koerspunten worden dan onbruikbaar en omgezet in waypoints.

Fitness toestellen
Het TCX-bestand is speciaal voor de fitness toestellen (EDGE) bedoeld. Naast een track zijn er vaste koerspunten toegevoegd, die voor iedereen gelijk zijn en die waarschuwen voor afslagen en mogelijk gevaarlijke/interessante punten.
Na het laden van een TCX-bestand op de EDGE wordt deze omgezet naar een FIT-bestand en wordt zichtbaar als een koers (Geldt niet voor de EDGE 605/705 en oudere toestellen).

De instellingen voor de EDGE’s verschillen sterk en worden daarom apart benoemd, ze zijn hier als pdf-bestand te downloaden:

Gebruik voor de EDGE 520 de instellingen van de EDGE 820 en voor de EDGE 1030 die van de EDGE 1000 in afwachting van definitieve gegevens.

  • EDGE 605/705
  •        EDGE 800
  •        EDGE 810
  •        EDGE 820
  •      EDGE 1000


  • NB: Gaarne commentaar indien instellingen niet werken/kloppen.